perjantai 11. syyskuuta 2015

Viimeinen päivä Planin kohteissa ja La Pazissa

Uusi päivä on valkenemassa La Pazissa. Tänään matkamme jatkuu kohti Cobacabanaa ja Titicaca-järveä. Reissun Plan-osuus on nyt takana, edessä itse kapuaminen. Eilen, kun kävimme sovittamassa varusteita, alkoi matkan seuraava osuus jännittää todenteolla. Kohta näemme, miten kroppa lähtee reagoimaan, kun pyrimme yhä ylemmäs ja ylemmäs. Yhteydet loppuvat pian, mutta tsemppausviestejä voi kirjoittaa osoitteeseen retkikunta@kapua.fi.

Eilen kävimme tutustumassa Planin hankkeeseen muutaman tunnin ajomatkan päässä La Pazista. Moni paikannimi täällä kuulostaa joltain Pokemon-lajilta. Kohteessa pääsimme tutustumaan miten paikallisille opetetaan sukupuolten välistä tasa-arvoa. Sitä, että tytöt ja pojat ovat keskenään yhdenvertaisia. Molemmat voivat pukeutua pinkkiin, auttaa kotitöissä ja leikkiä pikkuautoilla. Harmillista kyllä, suurinosa paikalla olleista vanhemmista oli äitejä, mutta myös muutama isä oli paikalla. Tytöt ovat Boliviassa usein heikommassa asemassa mitä tulee koulutukseen ja ravitsemukseen. Kohteessa pyritään opettamaan, että jokainen meistä on tärkeä ja arvokas.


Toimme tuliaisina neulottuja käsitöitä ja kirjoitusvälineitä. Myös muutama käsityöhaasteestani jäljelle jäänyt sukkapari löysi uuden kodin Boliviasta. Vastaanotto oli koskettava. Sekä paikalliset että Planin työntekijät ja vapaaehtoiset olivat otettuja, eivät pelkästään lahjoista vaan vierailustamme ylipäätään. Itse sain kokea hetkeni supertähtenä, kun otin esiin ilmapallot ja vääntelin innokkaille lapsille ilmapalloeläimiä.


Kohteessa koulutetaan paikallisia myös laittamaan ruokaa terveellisesti ja monipuolisesti. Pääsimme nauttimaan bolivialaisesta keittiöstä, lukuisista perunalajikkeista sekä lisäkkeistä. Unohtumaton kokemus! Siinä missä suomalainen nappaili pihtiotteella makupaloja, paikallinen otti reilun annoksensa joko kämmeneen tai esiliinaan.Nyt kohti aamupalaa! Mikä tosin juustoineen ja siivuineen odotti jo eilen illalla lämpimässä, joten omilla eväillä pääasiassa mennään. Hotelli ei ole vakuuttanut. Huoneeni lukko on hajonnut, joten aina, kun haluan huoneeseeni haen respasta itselleni oven avaajan, joka saattaa minut huoneeseeni, jättikokoiseen kattohuoneistoon.

Kuulemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti